Info

De egel was verwikkeld in een gevecht met

Lees meer
Gezondheid en welzijn

Wat moet je weten over waterontharders?

Heb je een waterontharder of overweeg je om er een aan te schaffen? Dan wil je natuurlijk wel weten waar je aan begint. Een waterontharder is een apparaat dat het kalk uit je water gehaald wordt, zodat je zacht water overhoudt. Kalkvrij water heeft veel voordelen, waardoor veel mensen kiezen voor een waterontharder. Maar wat moet je weten over waterontharders? Wij vertellen je de belangrijkste zaken.

Verschillende soorten waterontharders

Het is belangrijk om te weten wat voor soort waterontharder je hebt, want er zijn verschillende soorten:

  • Magnetische waterontharders. Magnetische ontharders werken met een magneet, die voorkomt dat calcium en magnesium zich aan elkaar hechten.
  • Waterontharders met zout, deze werken met onthardingszout. Deze waterontharder kun je zo plaatsen, dat je overal in huis zacht water hebt. Je moet dan ook zout voor de waterontharder kopen om de waterontharder werkend te houden.
  • Waterontharders met filters filteren de kalk uit het water dat door de leidingen stroomt. 

Het is dan ook belangrijk om je goed te informeren over de waterontharder die je wilt aanschaffen.

Onderhoud

Een waterontharder heeft ook onderhoud nodig. Elk jaar heeft een waterontharder onderhoud nodig. Bij het onderhoud wordt de werking van het toestel nagekeken en gecontroleerd. Als er dan onderdelen vervangen moeten worden, dan wordt dit ook gedaan. Onderhoud kun je vaak laten uitvoeren door het bedrijf dat de waterontharder heeft geïnstalleerd.

De voordelen

Een waterontharder heeft erg veel voordelen, vanwege de voordelen van zacht water. Zo heb je geen kalkaanslag meer op je sanitaire oppervlakken en kranen. Hierdoor hoef je ook minder vaak schoon te maken. Hierdoor kun je ook besparen op boodschappen, want je hebt minder schoonmaakmiddelen nodig. Je bespaart bovendien op je energierekening, omdat kalk afzet op verwarmingselementen en isolerend werkt. Hierdoor gaan de apparaten sneller kapot en krijg je rendementsverlies. 
Zacht water is daarnaast veel beter voor je huid en haar. Hard water ontvet namelijk de huid, waardoor je huid droger wordt en geïrriteerd raakt. Hard water zorgt er ook voor dat je haar aangetast wordt en dat je meer shampoo, conditioner en andere verzorgingsmiddelen nodig hebt voor je huid en haar.

Author Image
admin