Info

De egel was verwikkeld in een gevecht met

Lees meer
Zo voorkom je zwam in huis tijdens de winter
Wonen

Zo voorkom je zwam in huis tijdens de winter

De winter is een tijd waarin je waarschijnlijk meer binnen bent en de verwarming lekker hoog staat. Helaas kan dat ook een ideale omgeving creëren voor zwam in huis. Zwam is niet alleen lelijk en slecht voor je huis, maar kan ook een gezondheidsrisico vormen. Gelukkig kun je met een paar slimme maatregelen voorkomen dat deze ongewenste bezoeker zich bij jou nestelt.

Wat is zwam en waarom ontstaat het vooral in de winter?

Zwam, ook wel houtrotzwam genoemd, is een schimmel die hout aantast. Het ontstaat in vochtige en slecht geventileerde ruimtes, waar het hout vochtig genoeg is om te rotten. In de winter hebben we vaak te maken met condensatie door het temperatuurverschil tussen binnen en buiten, en dat kan leiden tot meer vocht in huis. Combineer dat met weinig ventilatie, en je hebt een perfecte omgeving voor zwam.

1. Houd de luchtvochtigheid onder controle

Een te hoge luchtvochtigheid is de grootste boosdoener als het gaat om zwam. Gebruik een hygrometer om de luchtvochtigheid in huis te meten. Idealiter ligt dit tussen de 40 en 60 procent. Is het hoger? Overweeg dan een luchtontvochtiger of zet vaker een raam open, zelfs in de winter.

2. Ventileer dagelijks

Frisse lucht is essentieel om zwam te voorkomen. Zorg dat je dagelijks ventileert, ook al is het buiten koud. Zet ramen en deuren even open of gebruik ventilatieroosters. Dit voorkomt dat vochtige lucht zich ophoopt in huis, vooral in ruimtes zoals de badkamer en keuken.

3. Los vochtproblemen direct op

Heb je last van lekkages of opstijgend vocht? Wacht niet met repareren. Zelfs kleine vochtplekken kunnen een broedplaats worden voor zwam. Controleer regelmatig op plekken zoals de kelder, muren achter meubels en onder kozijnen.

4. Zorg voor droge opslagruimtes

Heb je een kelder of opslagruimte waar hout ligt? Zorg ervoor dat deze ruimte droog en goed geventileerd blijft. Leg hout nooit direct op de vloer en zorg voor voldoende afstand tussen muren en opgeslagen spullen.

5. Let op temperatuurverschillen

Grote temperatuurverschillen in huis kunnen condensvorming veroorzaken. Houd de temperatuur in minder gebruikte ruimtes, zoals de zolder of kelder, niet te laag. Een constante temperatuur helpt om vochtproblemen te voorkomen.

6. Gebruik vochtabsorberende materialen

In ruimtes die gevoelig zijn voor vocht, zoals badkamers of keukens, kun je vochtabsorberende materialen plaatsen. Denk aan bakjes met silica gel of speciale vochtvreters. Deze helpen om overtollig vocht uit de lucht te halen.

Beter voorkomen dan herstellen

Zwam in huis ontstaat vaak sluipend, maar de schade kan groot zijn. Door nu actie te ondernemen en je huis droog en goed geventileerd te houden, voorkom je niet alleen zwam, maar ook andere vocht gerelateerde problemen. En zeg nou zelf, een huis zonder muffe lucht en schimmel is een stuk prettiger om in te leven. Een kleine inspanning nu kan je een hoop ellende besparen later!

Author Image
admin