Info

De egel was verwikkeld in een gevecht met

Lees meer
Wonen

Een Kijkje in de Kangoeroewoning

In onze snel veranderende wereld, waarin gezinnen steeds diverser worden en ouderen langer zelfstandig willen blijven, wint het concept van de kangoeroewoning aan populariteit. Een kangoeroewoning biedt een unieke oplossing voor intergenerationeel wonen, waarbij verschillende generaties onder één dak kunnen leven terwijl ze toch hun eigen privacy en onafhankelijkheid behouden. In deze blog nemen we een diepgaande blik op hoe een kangoeroewoning eruitziet en waarom dit concept steeds meer aanhangers krijgt.

Een Huis binnen een Huis

Een kangoeroewoning is in feite een huis binnen een huis. Het bestaat uit twee volledig zelfstandige wooneenheden die met elkaar zijn verbonden, meestal door middel van een gang, deuropening of gangpad. Deze twee wooneenheden zijn bedoeld voor twee generaties van een familie, meestal ouders en hun kinderen, maar kunnen ook grootouders omvatten. Hier is een gedetailleerd overzicht van de kenmerken van een kangoeroewoning:

 1. Aparte Ingangen: Een van de belangrijkste kenmerken van een kangoeroewoning is dat elke wooneenheid zijn eigen aparte ingang heeft. Dit zorgt voor maximale privacy en onafhankelijkheid voor beide generaties.
 2. Gedeelde Ruimte: Hoewel de twee wooneenheden volledig gescheiden zijn, delen ze meestal enkele gemeenschappelijke ruimtes. Dit kan een gedeelde wasruimte, tuin, terras of opslagruimte zijn, afhankelijk van de specifieke behoeften van de bewoners.
 3. Functionele Keuken(s): Elk deel van de kangoeroewoning heeft meestal zijn eigen volledig uitgeruste keuken, zodat beide generaties hun maaltijden kunnen bereiden en hun eigen levensstijl kunnen handhaven.
 4. Badkamers: Elke wooneenheid heeft doorgaans ten minste één eigen badkamer, hoewel sommige kangoeroewoningen extra badkamers voor gedeeld gebruik kunnen hebben.
 5. Ontwerp met Toegankelijkheid in Gedachten: Als oudere familieleden deel uitmaken van de kangoeroewoning, wordt vaak rekening gehouden met toegankelijkheid, zoals brede deuropeningen en gelijkvloerse kamers om hun mobiliteit te vergemakkelijken.
 6. Flexibele Configuraties: Kangoeroewoningen zijn zeer aanpasbaar aan de behoeften van de bewoners. Dit betekent dat de grootte en het aantal kamers in elke wooneenheid kunnen variëren op basis van de familiedynamiek.
 7. Onafhankelijke Woonruimte: Hoewel beide generaties in nauwe nabijheid leven, behouden ze hun onafhankelijkheid. Dit betekent dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor hun financiën, boodschappen, en andere dagelijkse activiteiten.

Waarom Kiezen voor een Kangoeroewoning?

Het concept van de kangoeroewoning biedt tal van voordelen voor families. Hier zijn enkele redenen waarom mensen ervoor kiezen om in een kangoeroewoning te wonen:

 1. Samen Zijn: Het stelt verschillende generaties in staat om dicht bij elkaar te zijn en emotionele steun te bieden zonder de noodzaak van dagelijkse reizen.
 2. Kosten Delen: Het delen van huisvestingskosten, zoals hypotheek, nutsvoorzieningen en onderhoud, kan financieel voordelig zijn.
 3. Zorg en Ondersteuning: Oudere familieleden kunnen gemakkelijk toegang krijgen tot de zorg en ondersteuning die ze nodig hebben van jongere familieleden.
 4. Milieuvriendelijk: Het delen van een huis vermindert over het algemeen de ecologische voetafdruk, omdat er minder hulpbronnen worden gebruikt voor meerdere generaties.
 5. Flexibiliteit: Kangoeroewoningen zijn flexibel en kunnen worden aangepast aan veranderende behoeften, zoals het toevoegen van een aparte ingang voor een inwonende verzorger.

Kangoeroewoningen zijn een aantrekkelijke optie voor gezinnen die willen profiteren van de voordelen van intergenerationeel wonen. Ze bevorderen sterke familiebanden terwijl ze ook ruimte bieden voor onafhankelijkheid. Als u overweegt om een kangoeroewoning te bouwen of te kopen, is het belangrijk om samen met een architect en juridisch adviseur te werken om ervoor te zorgen dat de woning voldoet aan de lokale bouwvoorschriften en juridische vereisten.

Kortom, een kangoeroewoning is een innovatieve manier om samen te leven met verschillende generaties onder één dak, waarbij iedereen kan genieten van de voordelen van gezinsbanden terwijl ze toch hun eigen ruimte en privacy behouden. Het is een concept dat de manier waarop we denken over wonen en familiebanden herdefinieert.

Author Image
admin