Info

De egel was verwikkeld in een gevecht met

Lees meer
mug op hor
Wonen

Het belang van horren in jouw huis

Horren in huis tegen de muggen

Je kent het vast wel:  je ligt net lekker te slapen en je bent bijna in je diepe slaap wanneer je ineens ‘bzzzzzt’ hoort.

Stik! Een mug in de kamer.

Je knipt het licht aan en gaat op zoek naar dat snertbeest die jouw nachtrust verstoort.

Een kwartier later zitten jij en je partner nog steeds rechtop in bed, op zoek naar die mug.

Na een tijdje hebben jullie hem gevonden en kunnen jullie weer lekker verder slapen.

Voordat je in slaapt valt neem je je stellig voor dat, morgen als je wakker wordt, je direct een hor gaat kopen.

Die avond, wanneer je in bed ligt, bedenk je je dat je geen hor hebt gekocht. En je besluit alvast uit voorzorg op zoek te gaan naar een mug.

Natuurlijk laat dat beest zich nergens zien en midden in de nacht wordt je weer wakker gemaakt door vriend mug.

Dit was mijn leven, tot een paar jaar terug.

Horren in huis

Ik vond horren namelijk echt verschrikkelijk lelijk en daarom heb ik me redelijk lang verzet tegen het feit dat wij echt wel horren nodig hebben in huis.

Maar doorslapen is ook wel een dingetje. Ik besloot om op zoek te gaan naar een aantal horren, maar midden in de zomer is geen enkele hor op voorraad. En dus heb ik een aantal weken zitten wachten totdat mijn horren klaar waren.


Horren op tijd bestellen

In het volgende huis bedacht ik dat het slim zou zijn als ik in de winter maanden alvast een hor zou aanschaffen. Dat heb ik ook zo met de buitenzonwering gedaan.
Dan heb je soms nog steeds wel te maken met een kleine levertijd maar die loopt niet ongelooflijk op terwijl jij zit te wachten totdat er eindelijk een hor voor de ramen komt.

Horren in de kinderkamers

In de kinderkamers hebben wij horren bij zowel de ramen als de deuren. De ramen hebben een rolhor. En deze blijven het hele jaar zo hangen. Bij de deuren heb ik hordeuren, die ik in de winter verwijder. Zo hoef ik niet het hele jaar tegen die horren aan te kijken 🙂 Zodra we de eerste muggen in huis tegenkomen, hangen we de deuren weer terug.

Horren zelf inmeten

Wanneer je zelf je horren wilt inmeten moet je op een aantal dingen letten.

  • Heb je houten of kunststof kozijnen?
  • Gaat het raam naar binnen of naar buiten open?
  • Zitten er handgrepen in de weg, wanneer je de hor naar beneden doet?

Het meten zelf gaat zo:

Meet op verschillende plekken in het raam.
Bovenin, in het midden en onderin meet je zowel van links naar rechts, als van boven naar beneden. Je verdeelt het raam als het ware in 2 x 3 vakken.

Je hebt uiteindelijk de kleinste maten nodig.

Horren aanschaffen in een speciaalzaak

Als je geluk hebt, dan kun je dus een standaard maat hor aanschaffen. Maar negen van de 10 keer zijn alle ramen en deuren in een huis verschillend van maat en heb je te maken met maatwerk.

Ga dan naar een speciaalzaak en laat je daar goed adviseren. Neem je maten mee en vraag of ze eventueel nog bij je thuis willen komen meten. Zo weet je zeker dat je de goede maat hebt, en bijna altijd is dat een service van de winkel. Vaak hebben zij ook een installatie service. Dan komen ze ook nog voor je plaatsen.

Keuze in gaas bij horren voor in huis

Er zijn vaak ook nog keuzes te maken qua kleur gaas. Er bestaat zwart, grijs of wit gaas. En er is zelfs pollengaas verkrijgbaar. Ideaal voor mensen met allergieën. Ook de profielen zijn vaak in meerdere RAL kleuren verkrijgbaar. Kies dan de kleur die het dichtste bij het verfwerk van jouw kozijnen komen.  


Wanneer je net als ik graag de horren in de winter wilt weg halen, kies dan voor een systeem wat  eenvoudig te verwisselen is en niet één die vastgeschroefd zit in je kozijn.

Kom je er helemaal niet zelf uit? Vraag dan hulp van een professional.  

Author Image
admin