Info

De egel was verwikkeld in een gevecht met

Lees meer
Kun je insecten eten
Voedsel en koken:

Kun je insecten eten?

Ruim 1.900 insectensoorten worden wereldwijd gegeten, waaronder sprinkhanen, krekels, rupsen en kakkerlakken. De volwassen insecten zijn eetbaar, maar ook de larven of de poppen. Ze bevatten vergelijkbare voedingsstoffen als vlees. In Nederland worden ze sinds kort ook gekweekt

Waar worden insecten gegeten?

Het eten van insecten is een stuk minder ongebruikelijk dan je zou denken. Zo is het voor meer dan 2 miljard mensen een hele normale zaak. De lijst met landen waar insecten worden gegeten is dan ook enorm groot. Met name in de continenten Afrika, Azië, Zuid-Amerika maar ook in Europa komt het met regelmaat voor. Neem bijvoorbeeld de hoofdstad van Congo, Kinshasa. Geschat wordt dat daar het gemiddelde huishouden zo’n 300 gram rupsen eet per week. 

Is het gezond om insecten te eten?

Je kunt insecten als voedingsbron heel goed vergelijken met andere vormen van dierlijk vlees. Ze bevatten ongeveer net zoveel mineralen, vitaminen en onverzadigde vetten. Ook zijn ze een uitstekende eiwitbron. De voedingswaarde verschilt wel sterk per insectensoort. De hoeveelheid eiwit kan per soort bijvoorbeeld verschillen van 7 tot 48 gram per 100 gram insect. Hetzelfde geldt voor het vetgehalte. 

Is het veilig om insecten te eten?

Insecten die je in Nederland kunt kopen zijn veilig om te eten. Bedrijven die insecten kweken moeten aan veiligheidseisen voldoen en het bedrijf moet geregistreerd zijn bij de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit). De Europese Unie heeft toestemming gegeven voor het gebruik van een aantal insecten. De veiligheid hiervan is uitgebreid getest door de Europese voedselveiligheids organisatie (EFSA). Wat wel belangrijk is om te weten is dat je insecten niet onverhit kunt eten. Net als gewoon vlees is insectenvlees gevoelig voor de uitgroei van bacteriën. En ook mensen die een allergie hebben voor huismijt of voor schaal- of schelpdieren, zijn soms ook allergisch voor insecten. Daarom moet op het etiket altijd duidelijk vermeld staan welke insecten het product bevat. 

Hoe duurzaam zijn eetbare insecten?

Insectenvlees is duurzamer om te kweken dan vlees. Insecten zetten voeding ongeveer 2 tot 3 keer efficiënter om in vlees dan varkens of kippen. In vergelijking met runderen zijn insecten zelfs 5 keer zo efficiënt. Voor een kilo koeienvlees is al gauw 10 KG voer nodig, terwijl voor een kilo insectenvlees maar 1,7 KG voer nodig is. Daarnaast kan ook een groter deel als vlees worden gebruikt: ongeveer 90% bij een insect en ongeveer 50% bij een koe of een varken. Ook is er minder water en ruimte nodig en ligt de uitstoot van broeikasgassen een stuk lager. 

Dus insecten zijn zeker eetbaar! En daarnaast ook nog eens best gezond.

Author Image
admin